Tuesday, March 13, 2012

Cum sa ne spalam pe cap

Am sa incep cu cel mai simplu si cel mai des intalnit aspect al vietii parului - spalatul pe cap.

Daca parul se ingrasa repede sau daca nu se mai aranjeaza bine, exista posibilitatea sa nu ne spalam corect. Chiar daca poate parea un topic banal, sau de-a dreptul neinteresant, spalatul are un rol definitoriu asupra sanatatii podoabei capilare. O spalare executata corect asigura un aspect sanatos si plin de viata, drept urmare ar trebui sa stim regulile esentiale ce trebuiesc urmate.

Vom incepe cu temperatura apei - este extrem de important sa nu ne spalam cu apa fierbinte, deoarece deschide porii si favorizeaza caderea acestuia; dar nici rece - deoarece rigidizeaza firul de par, inchide cuticula si favorizeaza ruperea - de preferat ar fi sa ne spalam cu apa in jurul temperaturii de 38-40 grade.

Mai apoi, trebuie luat in calcul samponul. In functie de scalp, ce tip de par avem, si cat de des ne spalam, trebuie sa alegem ceva potrivit. V-as sfatui sa aveti grija si sa ocoliti sampoanele care fac foarte multa spuma, deoarece asta indica un nivel ridicat de detergenti si asta nu inseamna neaparat o curatare mai buna, ci un grad mai mare de toxicitate. De aici si sfatul meu - nu folositi foarte mult sampon. Clatiti bine parul inainte de aplica samponul si veti vedea ca oricat de putin ar fi - va curata bine si va face suficienta spuma.

Anumiti specialisti recomanda o zi intre spalari, mai ales persoanelor carora li se ingrasa parul repede - cauza fiind firele de par care cad si care ar ramane pe suprafata scalpului, sau ar incurca parul sanatos. Nu pot sa spun ca sunt in totalitate de acord cu spalari atat de dese. Astfel v-as putea sfatui sa il pieptanati o data pe zi, incepand de la varfuri si urcand treptat spre radacina, fara a trage sau a-l brusca (deoarece agresiunea mecanica duce la ruperea acestuia).

In alta ordine de idei, sebumul face bine scalpului si il protejeaza de agresiunea factorilor externi - apa, spre exemplu, factor esential in procesul de spalare/clatire a parului. Apa din retea contine clor, plumb, calcar si o multime de alte substante nedorite. Este greu de gasit o apa de o puritate ridicata -  apa distilata, apa de ploaie, sau apa filtrata sau purificata, si tocmai in acest scop este bine sa ne spalam parul putin mai rar - pentru a-i proteja radacina, lungimile si mai ales, varfurile.

O importanta majora o are si modalitatea in care samponam. De preferat ar fi sa spalam folosind buricele degetelor, intr-un sens circular, aplicand usoara presiune - nu foarte tare si in nici un caz cu unghiile - si in special la radacina. Deosebit de importanta în aceasta ecuatie, actiunea are ca scop atat eliminarea celulelor moarte, cat si întarirea firului de par, prin stimularea circulatiei sangelui la nivelul radacinii lui. Lungimile se spala foarte usor cu ajutorul spumei care se formeaza pe suprafata scalpului, nu este necesar sa aplicati sampon direct pe lungimi; acesta doar agreseaza.

De mentionat: clatirea eficienta este fundamentala in mentinerea parului curat si in prevenirea asa-numitelor 'cojite'. Uneori acestea se formeaza deoarece ramane sampon pe suprafata scalpului, si cand se usuca - se descuameaza.

Ultimul pas al spalarii, il reprezinta aplicarea mastii sau a balsamului. Aici intervin si preferintele personale, dar si un diagnostic atent al scalpului, lungimilor si varfurilor. Desigur, daca nu suntem multumiti de produsele profesionale, exista intotdeauna si varianta produselor naturiste. Fie ca vorbim despre clatirea parului intre spalari cu diverse ceaiuri, sau aplicarea diverselor masti cu substante uleioase si bogate in vitamine - intotdeauna natura va lucra (chiar daca putin mai lent) in profunzimea firelor de par.

Un mic truc: pentru inchiderea cuticulei si pentru obtinerea unui aspect stralucitor, ultimul jet de apa din procesul de clatire ar fi bine sa fie rece. Nu este neaparat necesar sa atingeti si scalpul, daca nu suportati apa rece, dar veti vedea ca vara aceasta creeaza o senzatie foarte placuta de racorire.

No comments:

Post a Comment